03 juni 2014

ÄPPELKAKA MED SMULTÄCKE OCH MANDELKRÄM

Den här kakan är ett mellanting mellan en kaka och smulpaj. När man inte kan bestämma sig för äppelpaj eller äppelkaka:) och så kom jag på den brillianta iden att ha mandelkräm innan jag la på smultäcket. Så otroligt gott, mandelkräm är mandelmassa utblandat med grädde eller nån annan vätska. Jag använde farinsocker i kakan och i smultäcket, men går lika bra med strösocker, farinsocker gör att det blir en knäckig smak som passar perfekt till äppelkaka.






Recept

Kaka:
175 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
115 g farinsocker
50 g smör
1,5 dl mjölk
2-3 äpplen skivade

Smultäcke:
115 g mjöl
85 g farinsocker
85 g smör

Mandelkräm:
Mandelmassa utblandat med lite grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda till kakan: mjöl, farinsocker och bakpulver. Tillsätt mjukt smör fin fördelat och sedan mjölk, blanda snabbt ihop. Häll i smeten i en smord och bröad form och peta ner skivade äpplerna i smeten strö över kanel och farinsocker. Smeta ut mandelkrämen ovanpå. Gör nu smuldegen: blanda mjöl, farinsocker och smöret till en smuldeg, strössla över kakan. In i ugnen i 30 - 40 min tills gyllenbrun. Servera med god vaniljglass! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar