Kardemumma bullar! Godaste bakverket enligt mig det framkallar så mycket minnen i ett litet snurrat paket. De flesta tror jag just förknippar bullar med mycket nostalgi och minnen. Jag kommer ihåg när jag gjorde kanelbullar på landet och pappa brast ut -åhh det doftar precis som när farmor gjorde det. Bästa presenten man kan få när man bakar nått och det är därför jag tror att jag bakar för att framkalla den där fina känslan av värme, barndom och lycka. För kanelbullar eller kardemumma bullar som jag oftast gör nu är barndom och lycka!
Jag hörde i affären på självaste nationaldagen för alla bagare ett par som när de gick förbi bullar plåtarna där jag som bäst stod och roffa åt mig dessa godingar sa till en som delade ut nå super tråkiga kex att "bullar är ju inge gott" och demaren höll med. Jag tror de vart lite skrämda av min blick de fick sen för de snabbade sig iväg och tänkte nog inte på vad de sa. Jag vart faktisk förnärmad, varför tänkte jag då? Om nån säger att maten inte är god bryr jag mig knappt men om nån säger att mina bakverk inte är nå gott blir jag ledsen inombords. Nu var det ju inte mina bakverk i affären men jag vart förnärmad i alla fall. Jag tror att det är för att jag älskar att baka går in i en annan värld och ger all min kärlek i bakandet. Det är nästan som om någon skulle säga något ont om min dotter, självklart är det värre. Hon är ju min ögonsten men att baka är så fruktansvärt härligt! En liten kort historia om min kärlek till bullar! Baka mera! /Sanna
RECEPT från www.leila.se/kardemummabullar
Deg
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
- 200 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk kanel
- Ägg till pensling
- Ljus sirap och vatten till pensling
- 1/2 msk kardemummakärnor
- 1/2 dl strösocker
Degen
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg, inte för mycket mjöl då blir det torra bullar.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Fyllning
- Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar